Fener Bahçe Fan Club
Üye değilseniz, kayıt olunuz!. Üyeyseniz giriş yapınız!
Fener Bahçe Fan Club
Üye değilseniz, kayıt olunuz!. Üyeyseniz giriş yapınız!
Fener Bahçe Fan Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Fener Bahçe Fan Club

Tüm Fenerbahçelilere Burada Bekliyoruz !! Durma üye ol !!
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» [Biyoloji] Bal Nedir?
Elma kesilince neden kararır? Icon_minitimeÇarş. Ağus. 25, 2010 10:15 am tarafından SpR

» Tanışma Mekani
Elma kesilince neden kararır? Icon_minitimeÇarş. Ağus. 25, 2010 10:08 am tarafından qFb

» Ruh Haliniz?
Elma kesilince neden kararır? Icon_minitimeÇarş. Ağus. 25, 2010 10:08 am tarafından qFb

» Gönülden Fener'e Bağlıyız !
Elma kesilince neden kararır? Icon_minitimeÇarş. Ağus. 25, 2010 10:04 am tarafından CiqDem_Fb

» Fenerbahce
Elma kesilince neden kararır? Icon_minitimeÇarş. Ağus. 25, 2010 10:04 am tarafından CiqDem_Fb

» 1907
Elma kesilince neden kararır? Icon_minitimeÇarş. Ağus. 25, 2010 10:04 am tarafından CiqDem_Fb

» Kemal Sunal Askerde (Borazan)
Elma kesilince neden kararır? Icon_minitimeÇarş. Ağus. 25, 2010 10:03 am tarafından CiqDem_Fb

» Kutsi - İlan-ı Aşk
Elma kesilince neden kararır? Icon_minitimeÇarş. Ağus. 25, 2010 10:00 am tarafından CiqDem_Fb

» Son harfiyle isim
Elma kesilince neden kararır? Icon_minitimeÇarş. Ağus. 25, 2010 9:59 am tarafından CiqDem_Fb

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Ortaklar
bedava forum

 

 Elma kesilince neden kararır?

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
cRaZy
Süper Moderatör

Süper Moderatör
cRaZy


Mesaj Sayısı : 32
Reputation : 252
Kayıt tarihi : 22/03/10
Yaş : 47

Elma kesilince neden kararır? Empty
MesajKonu: Elma kesilince neden kararır?   Elma kesilince neden kararır? Icon_minitimePerş. Mart 25, 2010 8:23 pm

Meyve ve sebzelerin bazılarında kesildiklerinde, kabukları soyulduğunda veya herhangi bir şekilde zedelendiklerinde farklı tonlarda renk değişimleri oluşur. Elma, armut, ayva, patates gibi birçok sebze ve meyve bu özelliği gösterir. Eğer canlılardaki hücre yapısını biliyorsanız, her bir hücrede binlerce enzim olduğunu da biliyorsunuz demektir. Enzimler hücrenin yaşaması için gerekli her türlü görevi yerine getirirler. Elmaların veya patateslerin kesildiklerinde kararmaları işte bu enzimlerden birinin 'polifenol oksidaz' diye adlandırılanın (biz kısaca -PPO- diyeceğiz) yarattığı bir sorundur. Bu enzim, yani PPO, havanın oksijenini alıp, elmada bulunan 'tanin' adlı kimyasalla birleştirerek kararmaya neden olur.

Elmayı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler de bölünür, açılır. Buradaki PPO'lar havanın oksijeni ile birleşerek aynen demirin paslanması gibi bir renk değişimi olayı yaratırlar. Yere düşen elmaların yüzeyinde oluşan kahverengi noktaların nedeni de aynıdır. Kahverengi renge dönüşmeyi önlemenin bir yolu onları keser kesmez suya koymak ve hava ile ilişkilerini kesmektir, ancak sudan çıkarıldıklarında yine koyulaşmaya devam ederler. C vitamini kararmayı önleyebilir. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz, içindeki C vitamini, taninin oksijen ile temasını önler ve kararma hızını azaltır. Bu nedenle meyve ve sebze işleyen yerlerde kabuklar soyulduktan veya dilimleme işlemi yapıldıktan sonra meyve ve sebzeler limon tuzu içeren suya atılır.

Bütün enzimlerin ortak özelliği 75 derece sıcaklığın üzerinde etkisiz hale gelmeleridir. Yani ısıtmak da bir çaredir. Bu tip sebze ve meyveler haşlandıklarında enzimlerin faaliyetleri durur ve 'enzimatik esmerleşme' denilen bu olay görülmez. Şimdi müjdemizi verelim. Meyve işleyicilerini, salata hazırlayıcılarını, ev kadınlarını deli eden bu olayın da çaresi bulundu. Çekirdeksiz meyve yetiştirebilmek için çalışmalarını sürdüren genetik mühendisleri, meyve sineğinin oluşumu ve bu esmerleşme üzerine de gittiler. Özellikle beyaz üzümden şarap ve şeker kamışından şeker elde etmede sorun olan bu esmerleşmeyi genetikçiler enzim klonloyarak önlemeyi başardılar.

Pratikte uygulandığında büyük bir ekonomik fayda da sağlayacak bu araştırma sonuçları, kesildiklerinde benzer esmerleşmeyi gösteren ağaçlara da uygulanacak ve böylece kağıt üretimindeki bir sorun daha ortadan kalkacaktır. Bileşimlerinde okside olabilecek enzim bulunmayan turunçgillerde, yani portakal, limon ve mandalinada esmerleşme olayı görülmez
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Fb1907
Admin

Admin
Fb1907


Mesaj Sayısı : 463
Reputation : 20004
Kayıt tarihi : 02/06/09
Yaş : 39
Nerden : Turkey

Elma kesilince neden kararır? Empty
MesajKonu: Geri: Elma kesilince neden kararır?   Elma kesilince neden kararır? Icon_minitimePerş. Mart 25, 2010 10:40 pm

Daha önceden okumuştum. Teşekkürler. Smile
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://19fenerbahce07.benimforum.org
 
Elma kesilince neden kararır?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Fener Bahçe Fan Club :: Serbest Bölge :: Genel Kültür-
Buraya geçin: